Петър Стойчев: При Раева гимнастиката върви надолу

petar_stoichevСпортният министър Петър Стойчев отговори на новата порция нападки от президента на федерацията по художествена гимнастика (БФХГ). Илиана Раева заяви в петък, че с подобно управление до 2 г. спортът ни ще загине.

„Сигурно визира и себе си – отвърна Стойчев пред БНТ вчера. – Ансамбълът спечели медал от олимпиадата в Атина, В Пекин бе 5-и, а в Лондон – 6-и. Значи под нейно ръководство гимнастиката ни върви надолу. Нека не прехвърля нещата върху мен. Не съм аз човекът, който за 2 месеца ще затрие спорта в България“.

Стойчев засегна и въпроса с онези 70 000 лв. за участия на европейско и световно първенство, които БФХГ е пропуснала да калкулира в искането си и които той сега отказва да отпусне, което предизвика раздора.

„70 000 лв. са огромна сума за 5 момичета, по какъвто и начин да смятаме. И нека уточним, че това са допълнителни средства. Тази година сме им дали 1.6 млн. лв., като за международен календар са предвидени 191 000“, обясни Стойчев. Той допълни, че е искал да помогне на някои закъсали федерации, но: „Оказа се, че имат задължения, заради което аз няма как да им помогна. Решението е или да върнат парите, или да подпишат споразумение за разсрочено плащане, въз основа на което да продължа да ги финансирам“.

Раева не чака дълго и изстреля поредния залп. Час след изявлението на министъра тя написа във „Фейсбук“: „Не е лесно да си „парашутист“, ама никак! Милият той! Даже и статистиката му куца! Гимнастиката толкова се свлече надолу при Илиана Раева, че само ансамбълът за 3 години взе 20 медала от световни, европейски първенства и световни купи и поне още толкова от Силвия Митева! Е… станахме и световни шампиони, но вместо да се запознае със статистика,“парашутистът“ се занимаваше с мнооого по-важни неща, които надявам се в най-скоро време ще видят бял свят!“

Същевременно ансамбълът се класира втори на турнира за Световната купа (категория Б) в Песаро (Ит), победен от този на Италия. Индивидуално пък Мария Матева е 16-а, а Кристина Ташева – 22-ра в многобоя и не се класираха за финалите на отделните уреди.

Информация http://www.segabg.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.