Зелена революция

Мечтателници. Точно така бихме нарекли хората, които са превърнали в релност идята, която ще опишем по-долу, ако бяхме чули за нея преди 10-15 години. Но… прогресът е нещо страшно и ние тук можем само да се възхищаваме на осмелилите се да превърнат мечтите си в реалност.

Със сигурност всеки от нас си е задавал въпроса „Колко ли калории съм изразходил днес ?” на излизане от фитнес залата. Едни хора обаче явно са решили да обърнат нещата и вместо това са се запитали колко ли енергия са произвели днес. Така се ражда и идеята да създаваш енергия, докато тренираш.

Това нещо е реализирано за първи път, надали ще се изненадате, при събратята ни от Азия. През 2007 година посетителите на фитнес „Калифорния” в Хонг Конг, къедето снабдяват част от степерите и еклиптикалите с мини генератори започват революцията и придават смисъл на понятието Green Fitnes.

Устройствата съхраняват произведената по време на тренировка енергия, която впоследствие се трансформира в електричество и захранва част от осветлението на залата.

Разбира се пионерският акт на азиатците на мига е забелязан от територията на „Големия брат”.  Почти веднага американската компания ReRev,ситуирана във Флорида, започва да „подобрява“ елиптикали из цялата страна, включително за домашно ползване. Така произведената по време на тренировка енергия се съхранява, трансформира и пренасочва към електрическата система на съответната сграда.

През 2008 година от Green Revolution започват ново ниво в развитието на фитнес идеята. Те разработват велоаргометри, които след едно определено време, прекарано на тях започват да се захранват чрез генерираната до момента енергия. Тя се съхранява в батерии, свързани с велоергометрите. Същата енергия може да бъде насочвана и към електрическата мрежа, облекчавайки потреблението на ток с различни цели.

Започва и създаването на хибридни уреди. Един от тях е Human Dynamo – комбинация между велоергометър и приставка за допълнително движение на ръцете, чрез която се натоварва горната част на тялото. Благодарение точно на тази част се генерира двойно по-голям обем енергия, която може да послужи за най-различни цели в дома ви. При комбинирането на няколко уреда и използването им едновременно, може да се захрани цял генератор, който да се използва като резервен източник на електричество.

Съвсем в реда на нещата е да се появи и първият „зелен“ фитнес – Green Microgym в Портланд, където всички кардио уреди произвеждат електроенергия. Идеята на собственика е един ден цялата зала да се захранва с възобновима енергия, а в помощ на това е инсталирана и система от соларни панели на покрива на сградата. През 2010 г., например, 36% от залата се захранват с възобновима енергия, а скоро се очаква и статистиката за миналата година.

Уредите, използвани в еко фитнеса, са част от серията Plug Out, в която се предлагат кростренажори и велоергометри. Предстои разработването на още два уреда. Всички те могат да се ползват както в професионални зали, така и вкъщи.

С нетърпение можем да чакаме и тук в България да станем революционери. За жалост не, за да продължим делото на Г.С. Раковски и както по негово време да изметем купищата лайна от страната ни, днес концентрирани главно на територията на жълтите павета и Парламента, а зелени ревоюционери.