Габровски изгърмя с допинг

Шампионът от колоездачната обиколка на Турция Ивайло Габровски е дал положителна допинг проба, обявиха от Международния колоездачен съюз (UCI). В организма на българския колоездач е намерен забраненият хормон еритропоетин. Габровски, който е състезател на „Коня и Торку ШекерСпор“, спечели най-трудното изкачване на състезанието в Турция на 24 април тази година. Тогава е била взета и въпросната проба. Пет дни по-късно той стана шампион в състезанието.

Правата на Габровски са спрени временно, докато излязат резултатите от анализа на Б-пробата.
Ивайло Габровски бе един от кандидатите да представят България в колоезденето на олимпийските игри в Лондон, но от Българския колоездачен съюз решиха да не го включват в делегацията. Двамата български представители в английската столица ще са Данаил Петров, каращ за испанския клуб „Каха Рурал“, и капитанът на КК „Несебър“ Спас Гюров.

Еритропоетин е гликопептиден хормон, произвеждащ се главно в бъбречните тъкани, който контролира образуването на червени кръвни клетки (еритроцити) от стволовите клетки на костния мозък, в зависимост от консумацията на кислород.

This article has 2 Comments

  1. Тамън си викам, че това момче е лъч надежда в мрака на българското колоездене и накрая допинг… Жалко. Да се надяваме Б-пробата да го оневини, ако въобще я отворят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.