73-годишна японка изкачи Еверест

Уникален пример за това, че напредналата възраст не е причина да спрем преследването на мечтите си и упорито, въпреки трудностите, да продължим да живеем живота си като на 20 години. Спокойно можем да се поучим от 73-годишната Тамае Ватанабе, която изкачи най-високия връх на Земята Еверест (8848 метра) през изминалата седмица. Освен адреналина и силното усещане от подвига, който  японката постигна, тя успя да запази и приза на „Гинес” за най-възрастна жена изкачила Еверест и вдигна летвата още по-високо с новия си опит.

Възрастната дама покорява връх Джомолунгма (тибетсткото име на Еверест) за втори път през последните 10 години, като стори това и през 2002 година, когато е била на 63 години. Въпреки че рекордът й не беше счупен до момента тя го повтори, но вече на впечатляващите 73 години.

Смелата алпинистка е изкачила върха миналата събота, минавайки от северната страна на Хималаите. Тамае достигнала крайната точка в компанията на още четирима души. И петимата алпинисти са в добро здравословно състояние и в момента се спускат обратно към базата си в подножието на планината, съобщава китайската асоциация по катерене и алпинизъм.

Метереологичните условия по време на изкачването са били перфектни за покоряването на осемхилядника и експедицията е преминала без особени затруднения.

Според експерти от китайската асоциация по катерене и алпинизъм Тамае и придружителите й са имали огромен късмет с времето, защото условията през първата половина на 2012 година са били изключително сурови и са отказали няколко експедиции от плановете им да достигнат „тавана на света”.

Май е смятан за най-добрия месец за изкачването на Джомолунгма, чиято най-висока точка се намира на 8,848 метра над морското равнище.

Най-възрастният мъж, покорявал Еверест, е 76-годишният непалец Мин Бахадур Шерчан. Смелчагата прави своя успешен опит през 2008 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.