Великобритания посрещна олимпийския огън

За трети път в историята Великобритания посрещна олимпийския огън на своя земя, като домакин на игрите. Той беше докаран от самолет на „Бритиш Еъруейс”, боядисан в жълти цветове специално за важния полет от Атина.

„Файърфлай”, както бе кръстен самолета, кацна на военноморската база в Кълдроуз. Огънят беше посрещнат от делегация, която бе водена от Себастиан Коу и бившият капитан на английският национален отбор по футбол Дейвид Бекъм. Още утре пламъкът тръгва на 70-дневна обиколка из страната, като ще достигне дори южните острови на Гърнси и Джърси. Негов първи носител ще бъде трикратният олимийски шампион Бен Ейнсли, който ще започне щафетата от Ленд’с Енд, Югозападна Англия.

„Това е фантастичен момент за нас и се радвам, че се случва във времена на тревога и икономически проблеми. Благодарение на такива събития нацията може да се надигне и да докаже пред целия свят, че е открита, великодушна и позитивно настроена. Това е чудесна възможност за Великобритания”, заяви заместник министър-председателят на Великобритания Ник Клег

Огънят е символ на Олимпийския мир. Той се пали месеци преди началото на игрите в планината Олимпия. Така се създава връзката между древните и модерните олимпийски игри. По време на древните олимпийски игри пламъкът е горял на гроба на богинята Хестия. Днес той се пали пред храма на Хестия с огледало и слънчев лъч.

Автор: Емил Митев

ТУК МОЖЕ ДА ПРОСЛЕДИТЕ ПЪТЯ НА ОГЪНЯ: http://www.london2012.com/torch-relay/route/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.