Боксьорката Стойка Петрова взе олимпийска квота

Стойка Петрова ще представя България на Олимпийските игри. Това ще е дебют за женския бокс на тази сцена. Дисциплината беше включена от МОК в програмата за игрите в Лондон, но само в три категории – 51, 60 и 75 кг.

Петрова се класира на ¼-финала след победа над Сара Уруман от Франция с 21:15 (4:2, 5:3, 5:4, 7:6) на световното в Цинхуандо, Китай. Там ще бъдат раздадени общо 9 визи в категория 51 килограма, 3 са за европейки. В надпреварата останаха 4, но една от тях е Никол Адамс, която е представителка на домакините и притежава домакинска квота. За място в 1/5- финала Петрова ще се бие с Каролина Михалчук от Полша.

Друга българка също имаше шанс за квота, но вчера загуби на 1/8-финал от Михаела Лакатуш (Румъния) с 14:17 (4:4, 3:2, 3:7). За ¼-финалите в Китай се класира и Светлана Станева, но тя е в неолимпийската категория 57 кг. Нейна съперничка ще бъде Ким Кил Ок (КНДР).

Боксът събра 4 квоти за Лондон след тези на Александър Александров (49кг), Детелин Далаклиев (56кг) и Тервел Пулев (91кг). Бойният спорт се нарежда до другите ни успешни спортни дисциплини с осигурени визи за игрите тази година – борба (9 квоти), лека атлетика (7), стрелба (4) и плуване (4).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.